Dobra kawa ziarnista lub mielona to wspaniała rzecz. Uwielbiamy ją i chcemy, by smakowała jak najlepiej i miała wspaniały aromat. Chcemy się nią zawsze delektować.
Jak rozpoznać dobrą kawę
Zawsze chcemy pić tylko dobrą kawę. Jak więc spośród wielu rodzajów wybrać tę idealną? Okazuje się, że pierwsze wrażenie (czytaj: informacje na etykiecie) są bardzo istotne. Warto więc zwrócić uwagę na to czy na opakowaniu są informacje na temat:
- miejsca lub regionu pochodzenia – na próżno szukać będziecie tej wzmianki, jeżeli kawa nie jest dobra; kawy z Ameryki Południowej to te klasyczne, zaś z Afryki uznawane są za słodkie,
- stopień palenia – efektem tego mogą być ziarna jasne, ciemne lub średnie; mówi się, że idealne będą te ostatnie, gdyż nadaje naparowi wspaniały aromat,
- data palenia – kawa najlepsza jest po kilku tygodniach od palenia, dlatego też nie warto czekać zbyt długo, bo wtedy może ona stracić swoje najlepsze właściwości; jeżeli więc opakowanie bardzo długo stoi na półce, to jakość jego zawartości będzie bardzo niska,
- wentyl – to takie specjalne „coś” w paczce, co odprowadza powietrze (lub powinno to robić); obecność wentyla sprawia, że nadmiar gazu nie gromadzi się w paczce.
Co sprawia, że kawa jest dobra
Jest mnóstwo czynników, które wpływają na stan kawy oraz na to, jakiej jest ona jakości. Powinna ona utrzymywać równowagę między słodyczą a kwasowością. Najlepiej, by jedno nie górowało nad drugim. Wtedy kawa będzie najlepsza w smaku.
Zwróć również uwagę na to, jaki ma ona smak i aromat. Tutaj najlepszym wynikiem będzie to, że żaden z aspektów nie dominuje nad innym. Tak jak w wielu przypadkach to balans jest najważniejszy i najbardziej pożądany.
Ważną rzeczą jest też cielistość. Jest to subiektywne uczucie w ustach, które mamy po wypiciu łyka kawy. Aby je określić trzeba potrzeć napar językiem o górne podniebienie. Im więcej tłuszczów znajduje się w kawie, tym napar będzie cięższy. Zbyt duża ilość tłuszczów sprawia, że jakość kawy spada.
Kawa i jej ziarna
Ziarna są bardzo istotne. Część z nas woli zmielić sobie kawę samemu, więc zwraca uwagę na to, jak one się prezentują. W tym przypadku koniecznie zwróć swoją uwagę na zapach. Im bardziej aromatyczny on jest, tym lepiej. To dotyczy głównie ziaren, które były świeżo palone.
Innym bardzo ważnym aspektem jest ich wygląd. Nie mogą być pokruszone. Powinny mieć podobny kształt i wielkość. Niezbyt dobrze o ziarnach świadczy fakt, iż się one błyszczą. Może to oznaczać tylko tyle, że kawa jest nieświeża.
Najlepsze kawy ziarniste i mielone
Skoro już wiemy, jak rozpoznać dobrą kawę, warto przyjrzeć się tym najlepszym. Na pierwszy ogień weźmiemy tę najbardziej popularną i uznaną za najlepszą na świecie, czyli Kopi Luwak. Pochodzi ona z Indonezji. Historia jej powstania jest o tyle ciekawa, że dosłownie zapiera dech w piersiach i wywołuje konsternację. Zwierzątko, które nazywa się Łaskun Muzang najpierw zjada ziarna, a potem je wydala. Efekty tego działania zostają potem wyczyszczone i wypalone. No cóż, to bardzo ciekawy sposób wyrobu kawy. Być może dzięki niemu stała się najlepszą i jedną z najdroższych na świecie. Czy jest najlepsze? Nie, gdyż owe zwierzęta żyją w niewoli i nie wybierają najlepszych ziaren.
Jeszcze jedną kawą, na którą warto zwrócić uwagę (i do tego bardzo drogą) jest Jamaica Blue Mountain. Jak nazwa wskazuje pochodzi ona z Jamajki i trzeba wydać sporo pieniędzy, by móc ją pić. Do palarni pakowana jest w drewniane beczki.
Najlepsze rodzaje kawy
Która kawa jest najlepsza? Co najlepiej kupować? Wielu ekspertów zachwyca się kawami włoskimi, które mają specyficzny aromat. Warte polecenia są też Arabiki (zwłaszcza z cytrusowym posmakiem) lub takie z aromatem orzechowo-czekoladowym, które pochodzą z Ameryki Południowej.
Uwagę zwróć na te kawy:
- Ziarnista kawa La Brasiliana Marfisa,
- Kawa mielona Pellini Top,
- Mielona kawa Lavazza Qualita Oro,
- Kawa ziarnista Illy Espresso.