Produkty bezglutenowe, czyli czym zastąpić chleb

0
849
bagietka
pexels.com

Nie każdy może jeść chleb. Wiele osób nie toleruje glutenu, zaś część z nich ma bardzo problematyczną celiakię. Jakie produkty bezglutenowe będą najlepsze? Czym zastąpić pieczywo pszenne.

Dlaczego nie każdy może jeść chleb

Najprostszą odpowiedzią na to pytanie może być stwierdzenie, że nie każdy człowiek ma zdolność do trawienia glutenów. U wielu z nich objawy nie są bardzo dokuczliwe, ale wolą, gdy nic im się złego nie dzieje. Część osób skutki zjedzenia jednej kromki pieczywa pszennego odczuwają bardzo długo. Dlatego też lepiej dla nich jest, by zrezygnowali z przekąsek lub dań, w których mąka pszenna gra jakąkolwiek rolę. Dzięki temu unikną „rewelacji” żołądkowych i bardzo złego samopoczucia. Jeżeli nie jesteś pewna tego, czy tolerujesz gluten, warto wykonać specjalne testy. One wszystko zweryfikują.

Istnieją też ludzie, którzy nie jedzą glutenu, bo nie chcą. Okazuje się, że przejście na taką dietę może wiązać się z licznymi niedoborami. Dotyczy to zwłaszcza osób, które niczym nie zastąpiły produktów glutenowych.

Celiakia i cała reszta problemów

U części społeczeństwa spożycie glutenu wywołuje szereg niepożądanych skutków, należą do nich między innymi:

  • ból brzucha i uczucie pieczenia,
  • zaczerwienienie lub obrzęk języka,
  • nudności, wymioty, wzdęcia, zaparcia lub biegunki,
  • uczucie pełności,
  • drętwienie rąk i nóg,
  • silne zmęczenie, brak energii,
  • dezorientacja.

Te objawy dotyczą tak zwanej nadwrażliwości  na gluten. W stosunkowo gorszej sytuacji są osoby, które chorują na celiakię. Tutaj może dojść nawet do niedożywienia lub niedokrwistości. Zmagający się z tym schorzeniem muszą na każdym kroku uważać, gdyż nawet spożycie małej ilości produktów glutenowych może wywołać opłakane w skutkach dolegliwości. Nietrzymanie diety może doprowadzić do:

  • dolegliwości żołądkowo-jelitowe, na przykład wymioty i biegunka,
  •  nieprawidłowego wchłaniania niektórych mikroelementów i składników, co w ostatecznym rozrachunku doprowadza do anemii,
  • stanów zapalnych całego organizmu,
  • osłabienia działania systemu odpornościowego (nasze komórki, które są za to odpowiedzialne zaczynają atakować same siebie i inne tkanki),
  • silnego zwiększenia apetytu, który może prowadzić do otyłości.
chleb
pexels.com

Ciekawym przypadkiem jest też alergia na gluten, w której możemy zauważyć przede wszystkim zmiany skórne pod postacią wysypki lub pokrzywki. Do tego bardzo często może dojść do duszności oraz szoku anafilaktycznego.

Czym zastąpić chleb

Jak już doskonale wiesz sprawa z glutenem to nie są przelewki. Jeżeli więc nie masz problemów trawiennych związanych z celiakią lub alergią na gluten, to jesteś ogromną szczęściarą. Oczywiście, możesz zrezygnować z tego składnika, ale pamiętaj, by jego brak uzupełniać w inny sposób. Czym więc  zastąpić pszenny chleb? Jakich składników używać, by stworzyć produkty bezglutenowe? Poznaj odpowiedzi na nurtujące wiele osób pytania. Pamiętaj, by uznać produkt za bezglutenowy, musi mieć specjalny atest. Świadczy o tym znaczek z przekreślonego kłosa w zielonym kole.

Produkty bezglutenowe – mąki

W tej kategorii możemy polecić kilka mąk. Na pierwszą myśl przychodzi mąka kukurydziana. Zaraz po niej najbardziej popularne są gryczane i ryżowe. Wiele osób korzysta też z mąki kokosowej lub jaglanej. Z każdej możesz wyczarować chociażby naleśniki, którymi bez problemu będziesz mogła się zajadać. Sprawdzą się one również w przypadku pizzy lub ciasta. Możesz je wykorzystać do bardzo wielu rzeczy. Nie warto się ich bać, gdyż dzięki nim deser może okazać się dużo bardziej delikatny niż w przypadku użycia mąki pszennej.

mąka żytnia
pexels.com

Jak zastąpić chleb pszenny

W tym przypadku masz dwa wyjścia. Pierwsze to kupowanie w sklepie pieczywa lub innych produktów, które tworzone są z mąki bezglutenowej. Drugie to samodzielne pieczenie i gotowanie. Możesz też połączyć obie rzeczy. Ciekawym pomysłem będzie zrobienie chleba warzywnego z mąki lnianej i kokosowej oraz pestek z dyni. To będzie miało bardzo ciekawy smak. Do tego z całą pewnością można uznać go za zdrowy.

Jeżeli nie zawsze masz ochotę na klasyczne pieczywo, możesz wybrać wafle zbożowe lub chrupkie pieczywo. Pamiętaj tylko, by było opatrzone odpowiednim logo.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here