W czym przechowywać jedzenie

0
822
puszka z ciastkami
pexels.com

Często zdarza się tak, że otwieramy jakieś opakowanie, korzystamy z niego i trochę zostaje. Szukamy odpowiedniego pojemnika, by to przechować. Jakich więc użyć, by wiedzieć, że jedzenie się nam nie zepsuje?

Jak przechowywać jedzenie

Te pytania zadajemy sobie bardzo często. Nie chcemy wyrzucać napoczętych produktów. Wolimy je zostawić sobie na później. Jednakże pozostawienie ich w oryginalnych opakowaniach (zwłaszcza, gdy są rozerwane) doprowadzić może do tego, że bardzo szybko się zepsują. Musimy więc znaleźć odpowiednią alternatywę, która ułatwi nam przechowywanie. Jakie pojemniki pasują do konkretnych produktów? Czy woreczki foliowe to dobry pomysł? O tym dowiecie się w poniższym artykule.

Przechowywanie jedzenia

To, jak powinniśmy przechowywać produkty spożywcze zależy od wielu rzeczy. Ważne jest określenie rodzaju produktu. Wiadomo, że mięso będziemy trzymać w innych warunkach niż mąkę lub chleb. Tutaj dobrym pomysłem jest umieszczenie ich w specjalnych woreczkach i zamrożenie. Dzięki temu starczy nam na dłużej i nie będziemy musiały się bać, że ulegnie zepsuciu. Kolejnym ważnym punktem jest ilość miejsca, jaką mamy w domu. Tutaj też trzeba dostosować pojemniki.

Pojemniki do przechowywania jedzenia

Możemy ich wyróżnić bardzo wiele. Niektóre przeznaczone są do produktów sypkich, inne do wodnistych, a jeszcze inne do stałych. Jak wybrać odpowiedni? Po prostu dostosuj go do wybranych przez siebie składników. Wyróżniamy kilka rodzajów pojemników, w których warto przechowywać jedzenie. Jeżeli będą odpowiednio zamknięte i przechowane, to możesz długo cieszyć się świeżymi produktami. Dzięki dobrym pojemnikom możemy też zapomnieć o molach spożywczych, muszkach owocówkach i innych owadach, które za każdym razem nas denerwują.

Szklane i porcelanowe słoiczki

To najbardziej polecany sposób przechowywania produktów. Nie wchodzą w żadne reakcje z żywnością, więc możemy być pewni, że w żaden sposób nie wpłyną na to, co się w nich będzie znajdowało. Warto jednak pamiętać o tym, by przechowywać słoiki w ciemnym miejscu. Dlaczego jest to takie ważne? Szkło przepuszcza światło i doprowadza do tego, że produkty spożywcze zaczną blaknąć. Tego jednak nie chcemy i dobrze byłoby tego uniknąć.

przyprawy
pexels.com

Plastikowe pudełka zamykane hermetycznie

Te powinny posiadać specjalny atest. Jego brak może Ci zaszkodzić. Powinny też posiadać znak kieliszka i widelca na opakowaniu. Wtedy wiesz już, do czego są one przeznaczone. W tym pojemniku możesz przechowywać wiele różnych produktów. W sklepach możesz dostać pojemniki w różnych rozmiarach. Znajdziesz te malutkie i takie ogromne. Dostosuj je do rodzaju produktów. Takie pojemniczki chronią przed insektami i wysychaniem.

Silikonowe pojemniki

Dzięki nim możesz przechowywać żywność w lodówce i zamrażalce. To idealna alternatywa dla woreczków foliowych, które mogą zaszkodzić zamrożonej żywności. Warto zastanowić się na ich użyciem.

Papierowe torebki

Idealnie w niej będą czuły się warzywa i owoce. Wiele osób w papierowych torebkach i pojemnikach przechowuje pieczywo. W tym ostatnim przypadku jednak może dojść do szybkiego obsuszenia się. Papierowe torebki są najlepsze dla środowiska, ale w przypadku przechowywania pieczywa mogą się wcale nie sprawdzić.

Lniane woreczki

Ten materiał zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza, dzięki której pieczywo długo zachowuje świeżość. Korzystnie też wpływa na chrupkość produktu i jego aromat. Ten materiał jest również bardzo dobry i korzystny dla środowiska, więc warto o nim pomyśleć. Warto wspomnieć, że woreczków lnianych używały nasze babcie.

worek
pexels.com

Pojemniki metalowe

Te nadają się do przechowywania sypkich i suchych produktów. Do pojemnika metalowego możesz przesypać mąkę, cukier lub kawę. Pamiętaj o tym, by były w odpowiedni sposób zabezpieczone i zamykane. W metalowych puszkach trzymaj też ciasteczka i cukierki. Dzięki nim nie przesuszą się za szybko i będziesz dłużej mogła cieszyć się słodkim smakiem przepysznych pierniczków.

Lniane woreczki

Ten materiał zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza, dzięki której pieczywo długo zachowuje świeżość. Korzystnie też wpływa na chrupkość produktu i jego aromat. Ten materiał jest również bardzo dobry i korzystny dla środowiska, więc warto o nim pomyśleć. Warto wspomnieć, że woreczków lnianych używały nasze babcie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here