Jest wiele rodzajów alkoholu. Każdy z nich pasuje do innego kieliszka. Jeśli nie chcesz popełnić błędów, to przeczytaj ten artykuł.
Kieliszek i alkohol
Można pić alkohol w szklance, ale po co? Kieliszki są dużo lepsze i bardziej eleganckie. Pamiętaj o tym, by odpowiednio dopasować jedno do drugiego. Najlepiej będzie, jeśli zapoznasz się z tym dokładnie. Warto dowiedzieć się jaki alkohol pasuje do którego naczynia. Dzięki temu będziesz mogła przygotowywać przyjęcia i poczęstunki na najwyższym poziomie. Nawet kieliszki do wina różnią się od siebie. Wlanie białego do kieliszka przeznaczonego do czerwone to lekki faux paux.
Koniecznie przeczytajcie ten artykuł i dowiedzcie się jak dopasować alkohol do kieliszka! Polecamy to bardzo serdecznie. Dzięki temu będziecie brylować w towarzystwie.
Kieliszek do czerwonego wina
Szkło powinno być całkowicie przeźroczyste. Dzięki temu łatwiej Wam będzie ocenić jego klarowność i kolor. Pamiętaj o tym, by czarka kieliszka była duża i pękata. Koniecznie musi zwężać się ku górze. Dlaczego to takie ważne? Szeroka czarka pozwala na to, by trunek miał styczność z powietrzem, dzięki któremu możemy poczuć unoszący się aromat. Najlepsza pojemność do 600 ml, należy wypełnić ją do 2/3 wysokości.
Kieliszek do wina białego
Ten rodzaj kieliszka nieco różni się od tego poprzedniego. Posiadają one mniejszą czaszę (kształt tulipana), są smuklejsze i mają dłuższą nóżkę. Ciekawe jest to, że kieliszki do wina białego różnią się między sobą. Do tych cięższych wybiera się kieliszki o szerokiej szyjce i średnicy, lekkie zaś z wąskich. Wybieraj koniecznie takie, które mają 300 ml i wypełniaj je do połowy. Podczas konsumpcji trzymaj go za nóżkę.

Kieliszek do wódki
Kieliszków do wódki jest mnóstwo. Jedne posiadają nóżkę, inne nie. Część jest zrobiona z cienkiego szkła, inne z grubego. Pamiętaj też o kilku zasadach:
- w kieliszkach z nóżką pijemy wódkę gatunkową, na przykład zbożową,
- kieliszki bez nóżek przeznaczone są do wódki czystej,
- trunek powinien być zawsze schłodzony,
- nie napełniaj kieliszka do końca, powinno zostać 0,5 cm przerwy.
Kieliszek do brandy i koniaku
Mają dość małą pojemność, bo dokładnie 100 ml. Są bardzo podobne do kieliszków służących do wina. Czarę mają szeroką, kieliszek jest zaś dość niski. Taki układ najbardziej pasuje do koniak i brandy. Pamiętaj o tym, by do naczynia wlać maksymalnie 40 ml napoju. Przed wlaniem możesz lekko podgrzać kieliszek. Dzięki ciepłu aromat alkoholu łatwiej się uwolni i już po samym podniesieniu naczynia będziesz go czuć.
Kieliszek do szampana
Zostajemy w klimacie kieliszków i teraz na tapetę bierzemy ten, który przeznaczony jest do szampana. Przez koneserów nazywany jest flute. Określenie to pasuje do wyglądu, gdyż jest on najbardziej smukły i wąski. Czarka zwęża się ku górze, dzięki czemu nie traci swojego smaku. Podczas picia trzymamy go za nóżkę. To przeszkodzi w podgrzaniu szampana. Jak wiadomo ciepły szampan, to niedobry szampan. Pamiętaj o tym, by trunek był cały czas schłodzony.

Kieliszki do likierów
Te są o wiele mniejsze niż większość wymienionych. Dzieje się tak między innymi dlatego, że likier to ciężki trunek i nie należy pić go w dużych ilościach. Ich pojemność nie przekracza 30 ml. Kieliszki te mają długie nóżki i lekko rozchylającą się ku górze czarkę. Wyglądają naprawdę bardzo ciekawie.
Szklanka do whisky
Mnóstwo osób uwielbia whisky. Pewnie wielu z nas wie, że do tego trunku kieliszek nie jest wcale potrzebny. Lepsza będzie specjalna szklanka o kształcie walca. Koniecznie powinna posiadać grube dno. Napełniamy ją do 1/4 wysokości (samo whisky) lub do 3/4 (drinki alkoholowe).
Kieliszki do apereitifu

Zanim przejdziemy do opisania kieliszka, powiemy czym jest apereitf. Pod tą nazwą kryje się napój alkoholowy, który podaje się przed posiłkiem. Jego celem jest pobudzenie apetytu. Te kieliszki są mniejszą wersją tych, które przeznaczone są do wina. Poza rozmiarem i pojemnością (mają 100 ml) w ogóle się od nich nie różnią.